Bekkenfysiotherapie trauma emc sfg gli oncologie Ommoord

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut  houdt zich bezig met alle klachten van het bekken  en de  bekkenbodem.  De spieren van de bekkenbodem hebben een belangrijke functie bij houding en bewegen, maar ook bij  de toilet gang en vrijen. Als deze spieren te zwak zijn of juist te gespannen kan dit klachten veroorzaken. De bekkenfysiotherapeut kan u helpen  om weer controle te krijgen over uw bekkenbodemspieren. Net zoals reguliere fysiotherapie heeft u voor de bekkenfysiotherapeut geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Inhoud van de behandeling

Om een goed beeld te krijgen van uw klachten zal er een uitgebreide intake plaatsvinden, waarna de therapeut een onderzoek zal uitvoeren. Samen met u zal er een plan opgesteld worden om uw klachten te verminderen of weg te nemen en zo goed mogelijk te behandelen.U krijgt adviezen over uw toiletgedrag, houding en ademhaling en daarnaast oefeningen voor de bekkenbodem.

Doel van bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut helpt u bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Daarbij wordt soms gebruikgemaakt van speciale apparatuur. Die apparatuur meet de activiteit van de bekkenbodemspieren en maakt die voor u inzichtelijk.

De bekkenfysiotherapeut adviseert u als het nodig is over houding, belasting, toiletgedrag, drink- eetgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband. Ook met vragen op seksueel terrein kunt u bij de fysiotherapeut terecht. De bekkenfysiotherapeut is bevoegd en deskundig om bij vrouwen inwendig onderzoek te doen.

Voor wie

Mannen en vrouwen. Iedereen kan klachten ervaren als de bekkenbodem niet goed functioneert.

Klachten/blessures waar een bekkenfysiotherapeut zich met name op richt: