Flexchair – Fysio4you – Rotterdam

Flexchair

Flexchair

Hoe werkt de Flexchair®RBT?

RBT staat voor Romp Balans Trainer. De RBT is een meettoestel om inzicht te krijgen in het coördinatieve vermogen van onderrug en bekkenspieren. De Flexchair® bestaat uit een voet, een tussenstuk en een zitting, heeft geen rugleuning en geen armsteunen. Twee kogelgewrichten (2×3D) laten bewegingen toe in alle richtingen. De rug krijgt zijn vrijheid van bewegen terug.

Het zadel is voorzien van een sensor welke de bewegingen doorgeeft naar een beeldscherm voor u. Op dit scherm moeten patronen (circuits) worden gevolgd door de kruk nauwkeurig vanuit het onderlichaam te sturen.  Zo ontstaat een beeld van de kwaliteit van het bewegen en van de zwakkere plekken hierin. Dit beeld wordt vertaald in een individuele Persoonlijke Actieve Rug score (PAR-0) en dient als nulmeting en referentie voor een trainingsprogramma.

Trainen

Nadat u de test gedaan heeft komt er een PAR-score uit. Deze test wordt geanalyseerd en wordt een (sport specifiek) trainingsprogramma gemaakt. Omdat het niet gaat om krachttraining maar om coördinatie verbetering is de training laag intensief en past deze in ieder trainingsprogramma. Na een trainingsperiode van enkele weken is de kwaliteit van bewegen al zichtbaar verbeterd. Dit vertaalt zich in een hogere PAR-score. Het efficiëntere bewegen wordt door de cliënt ervaren als makkelijker bewegen tijdens de activiteiten van het dagelijks leven, waardoor de prestaties gunstig worden beïnvloedt.

Nut in de praktijk

Intussen werken we al langere tijd met de Flexchair® in onze praktijk en de resultaten zijn erg positief. Het is een uitdagende manier van trainen (voor jong én oud), er is directe visuele feedback via de computer en data wordt verzameld, waardoor snel inzichtelijk kan worden gemaakt hoe de voortgang is. Meer en meer wordt echter het belang van een goede rompstabiliteit (core-stability) in de (top)sportwereld onderkend. De wervelkolom dient een stabiele basis te zijn voor het maken van allerlei complexe bewegingen waarbij armen en benen betrokken zijn om te komen tot de noodzakelijke actie. Onbedoelde bewegingen van de wervelkolom leiden tot afname van de kwaliteit van die beweging, meer energieverbruik, langere tijden en foutieve timing. Dit heeft dus een negatieve invloed op de techniek en de prestaties.

16230_nl_editor-photo71